Strona g堯wna Nasz O鈔odek Historia Patron Kadra Dla rodzic闚 Projekty Galeria Wydarzenia Archiwum Przepisy Linki Kontakt

SZKOLNE PRZEPISY KULINARNE
   
PIERNICZKI wg przepisu pani Bogusi Ko連ut SERNIK LONDY垶KI wg przepisu pani Olgi Miernik
  3 jajka
  2 鄴速ka
  1 szklanka cukru
  1 szklanka miodu
  1 kg m彗i pszennej
  1 margaryna lub mas這
  2 造瞠czki proszku do pieczenia
  1 造磬a kakao
  1 opakowanie przyprawy do piernika
  1 造瞠czka sody

  1. Margaryn utrze z cukrem, doda 鄴速ka i jajka, wla mi鏚.
  2. Doda sk豉dniki sypkie- uciera ca造 czas partiami dodaj帷 m彗.
  3. Zarobi ciasto. Rozwa趾owa, wykrawa foremkami r騜ne kszta速y.
  4. Upiec w temp. 180 stopni C, ok. 15-20 minut na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.
  Sk豉dniki na sp鏚:
  150 g ciastek pe軟oziarnistych typu digestive
  75 g mas豉, roztopionego
  Sk豉dniki na mas serow:
  600 g kremowego twaro磬u typu philadelphia (lub twarogu 3-krotnie mielonego)
  150 g drobnego cukru do wypiek闚
  3 du瞠 jajka i 3 du瞠 鄴速ka
  1,5 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  Polewa:
  145 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  1 造磬a cukru pudru
  p馧 造瞠czki ekstraktu z wanilii

  Zmieli (lub rozgnie嗆) ciasteczka na okruchy, doda mas這 i wyrobi. Wy這篡 ciasteczkow mas sp鏚 tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, przyciskaj帷 palcami lub 造磬. Sch這dzi sp鏚 w lod闚ce, do momentu przygotowania masy serowej.
  Rozgrza piekarnik do 180oC. Zmiksowa twar鏬 na g豉dk mas, doda cukier. Wbi jajka i 鄴速ka jajek, doda wanili i sok z cytryny. Zmiksowa.
  Sernik b璠ziemy piec w k徙ieli wodnej. Zagotowa wod w czajniku. Owin望 form podw鎩nie z這穎n foli aluminiow, w這篡 do wi瘯szej formy. To uchroni sernik od dostania si do 鈔odka wody, w trakcie pieczenia w k徙ieli wodnej.
  Wla mas serow do formy z ciasteczkowym spodem, nast瘼nie wla gor帷 wod do wi瘯szej formy, mniej wi璚ej do po這wy wysoko軼i. Wstawi do piekarnika i piec oko這 1 godziny. Powierzchnia sernika powinna by 軼i皻a i "sztywna" na tyle, 瞠 polewa nie wsi彗nie.
  Ubi 鄉ietan z cukrem i wanili, rozsmarowa na powierzchni sernika. Wstawi do piekarnika jeszcze na 10 minut.
  Ostro積ie wyj望, odpakowa form z folii i ostudzi. Najlepiej w這篡 na kilka godzin do lod闚ki, lub nawet na ca陰 noc.
BABKA wg przepisu pani Ma貪osi Borusiewicz PASZTECIKI wg przepisu pani Iwony Pad這
  6 jaj
  1 szklanka cukru
  1 szklanka m彗i pszennej
  1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  1 margaryna lub mas這
  2 造瞠czki proszku do pieczenia
  1 cukier waniliowy

  1. ubi bia趾a na pian z cukrem
  2. dodawa po jednym 鄴速ku
  3. dodawa m彗 z proszkiem do pieczenia
  4. doda margaryn roztopion gor帷a nawet
  5. wla do formy i piec w 200 stopniach
  4 dag dro盥篡
  75 dag m彗i
  3 鄴速ka
  1 margaryna
  1 szklanka 鄉ietany
  1/2 proszku do pieczenia

  Sk豉dniki po陰czy, zagnie嗆 ciasto, rozwa趾owa, na這篡 farsz, formowa paszteciki, piec na z這ty kolor (je郵i farsz na s這dko, w闚czas nale篡 do這篡 do ciasta 1/2 do 3/4 szklanki cukru)

RYBA PO GRECKU wg przepisu pani Olgi Miernik SERNIK Z WI紑KAMI KOKOSOWYMI wg przepisu pani Stanis豉wy Kupczak
  SKxDNIKI NA 吐EDNI P茛MISEK:

  4 du瞠 filety z pangi (mo瞠 by karp lub inna ryba)
  4 cebule
  2 marchewki
  2 pietruszki
  8 pieczarek (niekoniecznie)
  2 papryki (czerwona i 鄴速a)
  ma造 przecier pomidorowy
  li嗆 laurowy, ziele angielskie
  0,5 kostki mas豉 鄉ietankowego
  ketchup 豉godny (do smaku)
  ok.1 造磬a cukru (do smaku)
  "Deliktat" do mi瘰
  m彗a, jajko
  zio豉 prowansalskie (niekoniecznie)
  olej
  s鏊, pieprz

  WYKONANIE
  filety posmarowa "Delikatem"
  obtoczy w jajku rozbe速anym z m彗 (do嗆 g瘰te)
  u這篡 na patelni na rozgrzanym oleju i usma篡 na z這ty kolor
  zdj望 z patelni
  warzywa pokroi w kostk (marchewk i pietruszk mo積a zetrze na tarce o grubych oczkach)
  pokrojone warzywa da na patelni z t逝szczem po rybie
  doda ziele angielskie, listki laurowe, s鏊, pieprz i mas這
  dusi na ma造m gazie do mi瘯ko軼i od czasu do czasu mieszaj帷
  gdy mi瘯kie doda przecier pomidorowy, ketchup i cukier do smaku , wymiesza
  do gotowych warzyw w這篡 ryb i dusi na malutkim gazie jeszcze ok. p馧 godziny
  prze這篡 na p馧misek, sch這dzi w lod闚ce
  CIASTO:
  14 dag margaryny
  14 dag cukru
  25 dag m彗i
  2 造瞠czki proszku do pieczenia
  2 ca貫 jajka

  Zagnie嗆 ciasto, wy這篡 nim blaszk

  MASA KOKOSOWA:
  Ubi pian z 4 bia貫k z 4 造磬ami cukru. Pod koniec ubijania doda 10 dag wi鏎k闚 kokosowych.

  MASA SEROWA:
  1 kg sera
  2 cukry waniliowe
  2 budynie 鄉ietankowe (bez cukru)
  1/2 szklanki oliwy
  2 szklanki mleka
  2 ca貫 jajka
  4 鄴速ka
  1 szklanka cukru

  Jajka, cukier ubi mikserem. Doda zmielony ser, budynie, cukier waniliowy, oliw i mleko. Wszystko ma by rzadkie. Mas wyla na ciasto (maj by zawini皻e brzegi ciasta).
Piec w temperaturze ok. 180 st. C. 10 minut przed ko鎍em pieczenia wyj望 sernik i na這篡 mas kokosow.
MAKOWIEC wg przpisu mamy uczennicy Asi Pelweckiej SAxTKA Z TU哸ZYKA wg przepisu pani Beaty Marcinkowskiej
  CIASTO:
  6 jajek
  30 dag cukru pudru
  30 dag m彗i pszennej
  造瞠czka proszku do pieczenia
  15 dag margaryny
  sok z 1 cytryny

  Utrze mikserem margaryn z cukrem i 鄴速kami. Doda m彗 z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymiesza z ubit pian.

  MASA MAKOWA:
  30 dag maku
  1/2 szklanki cuku pudru
  3 ca貫 jajka
  dowolny aromat

  Mak sparzy i zmieli. Utrze 鄴速ka z cukrem pudrem, doda zmielony mak, zapach, bakalie (jak kto chce :)), delikatnie wymiesza z ubit pian. Ca這嗆 wyla na 1/2 ciasta wy這穎nego na blaszce.
Na mas makow na這篡 pozosta陰 cz窷 ciasta. Piec ok. 45 min. w ok. 180 st. C

  6 jajek
  20 dkg 鄴速ego sera
  1 du瘸 cebula
  1 du篡 s這ik majonezu
  1 puszka tu鎍zyka w kawa趾ach w sosie w豉snym

  Ugotowa jajka, odcedzi tu鎍zyka, cebul pokroi w drobn kostk, posoli i odstawi na kilkana軼ie minut.

  Uk豉da warstwowo:
  (g鏎a salaterki)
  鄴速ka utarte na ma造ch oczkach tarki
  warstwa majonezu
  10 dkg 鄴速ego sera startego na tarce (du瞠 oczka)
  cebula
  tu鎍zyk rozdrobniony widelcem
  warstwa majonezu
  10 dkg 鄴速ego sera startego na tarce (du瞠 oczka)
  bia趾a starte na tarce (du瞠 oczka)
  (d馧 salaterki)
PASTA Z AWOKADO wg przepisu pana Krzysztofa Kika BIAx PAVLOVA wg przepisu pani Olgi Miernik
  mi瘯kie awokado
  og鏎ek kiszony
  cebula
  造磬a oliwy
  z帳ek czosnku
  s鏊, pieprz do smaku

  awokado zmia盥篡 widelcem
  og鏎ek, cebulk w drobn kostk
  czosnek przez prask
  pokropi cytryn (nie ciemnieje)
  mo積a te doda ciut maggi

  Beza nad bezami. Smaczna, delikatna, chrupka na zewn徠rz, piankowo- ci庵liwa wewn徠rz.
Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Doskona造 spos鏏 na wykorzystanie bia貫k.
Bez mo積a upiec dzie wcze郾iej, a krem闚k i owoce po這篡 na godzin przed podaniem. Polecam!

  sk豉dniki:
  6 bia貫k
  30 dag mia趾iego cukru
  1 造瞠czka skrobi kukurydzianej (mo積a zast徙i j skrobi ziemniaczan)
  1 造瞠czka bia貫go octu winnego (lub soku z cytryny)
  500 ml 鄉ietany krem闚ki
  owoce sezonowe

 Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa po 造盧e mia趾iego cukru, 造瞠czk m彗i kukurydzianej i 造瞠czk octu.
Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia.
Na papierze narysowa okr庵 (najlepiej obrysowa du篡 talerz).
Wy這篡 na niego mas bia趾ow.
Wstawi do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykr璚i temperatur do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzi w uchylonym piekarniku.
Wystudzon bez po這篡 na paterze dnem do g鏎y, delikatnie zerwa papier.
Wy這篡 na ni ubit krem闚k (bez cukru).
Udekorowa owocami sezonowymi (jagody, maliny, truskawki).
PIERNIK wg przepisu pani Heleny Wn瘯 SZARLOTKA wg przepisu pani Barbary Moszczy雟kiej
  1 kg m彗i
  4 jajka
  1 szklanka miodu
  1 kostka margaryny
  3 szklanki cukru
  1 litr mleka
  1 proszek do pieczenia
  1 造瞠czka sody oczyszczonej
  2 przyprawy do piernika
  2 造磬i kakao
  2 造磬i oliwy
  1 olejek rumowy
  1 cukier waniliowy
  bakalie- wg gustu
  Mleko, mi鏚, margaryn, olej, cukier, kakao- w這篡 do wysokiego garnka, zagrza na wolnym ogniu do rozpuszczenia si sk豉dnik闚, pozostawi do ostygn璚ia.
  Doda reszt sk豉dnikow i dobrze wymiesza. Na ko鎍u doda pian ubit z bia貫k, lekko wymiesza. Ewentualnie doda bakalie.
  Blach wysmarowa mas貫m i posypa bu趾 tart. Piec w temperaturze 180st.C oko這 50 minut.

    sk豉dniki:
  0,5 kg m彗i krupczatki
  1 margaryna Kasia, Palma
  5 jajek
  0,5 szklanki cukru
  1 szklanka cukru pudru
  1 du篡 s這ik musu jab趾owego
  1 造瞠czka proszku do pieczenia
  p馧 torebki cukru wanilinowego
  2 造磬i oleju
  szczypta soli

  Do miski wsypa m彗, doda margaryn rozdrobnion na p豉tki, olej i proszek do pieczenia.
  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  Ubijamy 鄴速ka z cukrem pudrem i przek豉damy do miski, wyrabiamy r瘯ami i rozk豉damy na blaszce
  Ubijamy bia趾o dodaj帷 szczypt soli, kiedy zaczyna sztywnie dodajemy cukier kryszta i cukier wanilinowy. Do foremki posmarowanej margaryn wyk豉damy ciasto, na wierzch nak豉damy mus jab趾owy i ubite bia趾a.
  Pieczemy 40 minut, uchylamy piekarnik i studzimy 15 minut.
  Smacznego!

SAxTKA 名IĄTECZNA wg przepisu pani Delfiny Grz璠y PIZZA wg przepisu pani Joanny Malinowskiej
 Bardzo prosta i smaczna sa豉tka na wigili.
 Jest to stary przepis Zuzi Dubinowicz. Polecam.

 Pokroi w kostk:
 kilka 郵edzi matjas闚- mog te by 郵edzie z octu z olejem
 gar嗆 郵iwki kalifornijskiej
 gar嗆 orzech闚 w這skich- orzechy po逝pa na niezbyt drobne cz窷ci
 Wszystko delikatnie wymiesza, odstawi na dwie godziny. Gotowe.
 (Sa豉tka mo瞠 by przechowywana w lod闚ce przez kilka dni)
 Smacznego!

   Sk豉dniki:
 30 dag m彗i
 4 dag dro盥篡
 1 jajko
 4 造磬i oleju
 p馧 szklanki ciep貫go mleka

 Dro盥瞠 rozpu軼i w mleku, gdy wyrosn wymiesza z m彗, doda jajko i olej. Ciasto powinno odchodzi od r瘯i. Formowa kr捫ki, u這篡 na blasze posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem, uk豉damy wybrane dodatki (np.: salami, pieczarki, papryka, oliwki, czosnek), posypujemy zio豉mi (oregano, bazylia) oraz startym serem. Piec 15- 20 minut w 180 st. C.
 Smacznego!
ZUPA Z DYNI wg przepisu pani Katarzyny Szyma雟kiej CIASTO 3 BIT wg przepisu mamy uczennicy Anity Przedwojewskiej
 zupa dla 6- 8 os鏏

 0,5 kg dyni
 4 du瞠 ziemniaki
 1 鈔ednia cebula
 4 z帳ki czosnku (wg uznania)
 1-2 cm korzenia 鈍ie瞠go imbiru
 1 szklanka pokrojonej w這szczyzny
 szczypta mielonej ga趾i muszkato這wej
 tymianek 鈍ie篡 lub suszony
 ziele angielskie, s鏊, cukier
 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
 sok z po這wy cytryny
 grzanki, 鈍ie瘸 kolendra do dekoracji

 Dyni, ziemniaki obra, umy, pokroi w kostk. Imbir zetrze na tarce, cebul pokroi w 獞iartki. Prze這篡 warzywa do garnka, doda obrane z帳ki czosnku, w這szczyzn, ga趾 muszk., tymianek, ziele ang. i s鏊. Dola 2 szklanki wody, zagotowa i dusi pod przykryciem przez ok. p馧 godziny, a warzywa zmi瘯n.
Nast瘼nie zmiksowa zup na krem, dola mleko kokosowe i gotowa kolejne p馧 godziny.
Po ugotowaniu doda sok z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Zup podawa z grzankami i ozdobi kolendr.
Smacznego!
   Ciasto:
 6 jaj
 1 szklanka cukru
 18 dag m彗i (2 造磬i m彗i ziemniaczanej + m彗a pszenna "Basia")
 1 造瞠czka proszku do pieczenia
 Ubijamy mikserem bia趾a, dodajemy stopniowo cukier, nast瘼nie 鄴速ka a masa b璠zie puszysta. Na koniec dodajemy przesiane przez sito m彗i z proszkiem do piecz. i mieszamy delikatnie trzepaczk lub 造磬. Pieczemy biszkopt w 170 st. C.

 Masa:
 2,5 szklanki mleka
 1 szklanka cukru
 3 鄴速ka
 2 budynie 鄉ietankowe
 1 造磬a maki pszennej
 Z powy窺zych sk豉dnik闚 ugotowa budy. Do gor帷ego budyniu doda p馧 margaryny lub mas豉. Ciep陰 mas wyla na zimny biszkopt. Na to po這篡 ciastka ma郵ane, nast瘼nie mas kr闚kow, potem krakersy.
 Gdy masa na cie軼ie wystygnie, ubi p馧 litra 鄉ietany 30 % z 2 szt. 鄉ietan fix i 3- 4 造磬ami cukru pudru. Posypa start gorzk czekolad.
 Smacznego!